بزک اروپایی ها ممنوع!

چرا اروپایی ها به قطعنامه آمریکا رای ممتنع دادند؟

کدخبر: 2359775

سه کشور اروپایی صریحا اعلام کرده اند، دلیل رای ممتنع آنها نه مخالفت با آمریکا و عدم تمدید تحریم تسلیحاتی ایران بوده بلکه به این علت بوده که به یقین رسیده بودند، قطعنامه پیشنهادی آمریکا با استقبال اعضای شورای امنیت روبرو نخواهد شد و نهایتا با وتو چین و روسیه مواجه خواهند شد.

نسیم آنلاین ؛ علیرضا فقیهی راد: قطعنامه پیشنهادی آمریکا جهت تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت با دو رای مخالف چین و روسیه و 11 رای ممتنع به تصویب نرسید. در این میان کشورهای اروپایی طرف برجام انگلیس، فرانسه و آلمان رای ممتنع دادند، و احتمالا از فردا جناح غرب گرای داخلی درون کشور مشغول بزک کردن اروپا و ایجاد دوگانه کاذب اروپای خوب و آمریکای بد خواهند شد تا زمینه ساز گام های بعدی غربی ها بشوند.

اما رای ممتنع کشورهای اروپایی مجددا ثابت کرد که توان ایستادگی در برابر زورگویی های آمریکا را ندارند و با اینکه مکررا اعلام کرده بودند اقدام آمریکا غیرقانونی و خلاف حقوق بین الملل است اما جرات ابراز رای منفی را پیدا نکردند.

در حالیکه چین و روسیه نه تنها با رای منفی خود در برابر زورگویی آمریکا ایستادند بلکه از قبل نیز اعلام کرده بودند آماده اند تا قطعنامه غیرقانونی آمریکا را نیز وتو کنند. و همین یک نمونه شاهدی است بر ترجیح شرق بر غرب در معادلات و روابط بین المللی ایران در سطح جهان.

کشورهای اروپایی تا به امروز به هیچکدام از تعهدات 11 گانه خود ذیل ضمیمه دوم برجام اعم از تضمین فروش نفت و تسهیل تبادلات بانکی عمل نکرده اند و حداقلی ترین امر یعنی اینستکس یا همان سازوکار نفت در برابر غذا را نیز عملی نکرده اند. و حتی در جهت راهبرد فشارحداکثری آمریکا، به تمامی قوانین تحریم های ثانویه آمریکا عمل کردند. چندی پیش نیز با طراحی آنها و همسو با راهبرد آمریکا، پرونده ایران را به شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی برده و علیه ایران قطعنامه صادر کردند تا زمینه ارسال پرونده ایران به شورای امنیت آماده شود.

در حالیکه لازم بود کشورهای اروپایی در برابر خروج آمریکا از برجام و نقض صریح قطعنامه 2231 توسط آمریکا می ایستادند و آمریکا را در شورای امنیت محکوم می کردند، اما ترجیح دادند با رای ممتنع و البته پیام های معناداری بعدی اعلام کنند که تنها در روش با آمریکا متفاوت رفتار می کنند وگرنه در جلوگیری از حقوق قانونی ایران ذیل برجام و همچنین ایجاد محدودیت های فراتر از برجام در حوزه های موشکی و منطقه ای تفاوتی با آمریکا نخواهند داشت.

آنچنان که در تمامی پیام های سه کشور اروپایی بعد از اعلام شکست آمریکا در صدرو قطعنامه علیه ایران آمده بود که به این دلیل رای ممتنع داده اند که مطمئن بودند قطعنامه در شورا رای نخواهد آورد و با وتو چین و روسیه روبرو خواهد شد.

نمایندگی انگلیس در سازمان ملل در بیانیه ای علت رای ممتنع انگلیس را اینگونه تشریح می کند: « پادشاهی متحده انگلیس به این قطعنامه رأی ممتنع داد زیرا مشخص بود که از حمایت شورا برخوردار نیست و مبنایی برای رسیدن به اجماع فراهم نمی‌آورد . »

نماینده آلمان نیز دقیقا همان استدلال انگلیس را در بیانیه خود می آورد و می نویسد: « آلمان به این قطعنامه رأی ممتنع داد زیرا این قطعنامه به ما برای حل موثر مخاطرات مشخص‌شده در بالا و بهبود امنیت و ثبات در منطقه کمک می‌کند. مشخص بود که این پیش‌نویس قادر به جلب حمایت شورای امنیت نخواهد بود.»

هیات نمایندگی فرانسه هم در بیانیه ای می نویسد: « فرانسه به پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی رأی ممتنع داد زیرا این قطعنامه محتوی پاسخ مناسب به چالش‌های ناشی از انقضای این تحریم‌ها نبود؛ ضمن آنکه این قطعنامه بنا به این دلیل که قادر به جلب حمایت اعضای شورا نیست و فاقد مبانی لازم برای رسیدن به اجماع بر سر آن است احتمالاً قادر به پیشبرد امنیت و ثبات در منطقه نیز نخواهد بود.»

لذا همانطور که سه کشور اروپایی صریحا اعلام کرده اند، دلیل رای ممتنع آنها نه مخالفت با آمریکا و عدم تمدید تحریم تسلیحاتی ایران بوده بلکه به این علت بوده که به یقین رسیده بودند، قطعنامه پیشنهادی آمریکا با استقبال اعضای شورای امنیت روبرو نخواهد شد و نهایتا با وتو چین و روسیه مواجه خواهند شد.

از طرفی بررسی متن بیانیه های سه کشور اروپایی بیانگر آن است که هر سه کشور ایران را ناقض قطعنامه 2231 می دانند، نسبت به فعالیت های منطقه ای ایران ایرادهای اساسی دارند که ایران باید پاسخگو باشد و همچنین از تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران نیز استقبال می کنند.

در بیانیه انگلیس آمده است: « ما مکرراً نگرانی‌های خودمان را درباره رفتارهای بی‌ثبات‌کننده ایران در منطقه، از جمله رفتارهای این کشور در انتقال سلاح به یمن، لبنان، سوریه و عراق با نقض قطعنامه ۲۲۳۱ را ابراز کرده‌ایم. بر همین اساس، ما نیز با نگرانی‌های مطرح‌شده توسط برخی از اعضای شورا درباره انقضای محدودیت‌های تسلیحاتی موجود علیه ایران در ماه اکتبر، هم‌نظریم . وزرای خارجه ۳ کشور اروپایی [طرف برجام] به صراحت گفته‌اند که منقضی شدن این محدودیت‌ها پیامدهای مهمی برای امنیت و ثباتت منطقه خواهد داشت.»

بیانیه آلمان نیز با همین سبک و سیاق می گوید: « ما به برجام پایبندیم و از ایران می‌خواهیم تمامی اقدامات مغایر با این توافق را به عقب برگردانده و بدون تأخیر به پایبندی کامل به این توافق برگردد . همزمان، ما به شدت درباره رفتارهای ایران در منطقه نگرانیم. از زمان تصویب قطعنامه ۲۲۳۱، ایران مکرراً مفاد مربوط به تحریم‌های تسلیحاتی شورای امنیت را به طرق مختلف از جمله با ارسال سلاح به یمن، لبنان، سوریه و عراق نقض کرده است. بنابراین، ما با نگرانی‌های مطرح‌شده از جانب برخی از اعضای شورای امنیت درباره انقضای تحریم‌های مربوط به سلاح‌های متعارف علیه ایران موافقیم. وزرای خارجه تروئیکای اروپایی به صراحت گفته‌اند که انقضای این محدودیت‌ها برای امنیت و ثبات منطقه تبعات منفی خواهد داشت»

فرانسه نیز در بیانیه خود دقیقا با همان ادبیات اعلام می کند: « به شدت از نقض تعهدات هسته‌ای ایران ذیل این توافق نگرانیم. ما از ایران می‌خواهیم تمامی اقدامات مغایر با برجام را بدون تأخیر به عقب برگرداند و ما به تلاش‌های مستمر خود در چارچوب مکانیسم حل و فصل اختلافات در برجام برای بازگرداندن ایران به پایبندی کامل برجام ادامه خواهیم داد. ما به شدت از رفتارها بی‌ثبات‌کننده ایران در منطقه نگرانیم که از آن جمله می‌توان به نقض مفاد مربوط به سلاح‌های متعارف در قطعنامه ۲۲۳۱ از طریق انتقال سلاح به یمن، لبنان، سوریه و عراق و همچنین بازیگران غیردولتی اشاره کرد. بر همین اساس، انقضای تحریم‌های سازمان ملل در خصوص سلاح‌های متعارف که توسط قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت پایه‌گذاری شده و اکتبر سال جاری به پایان می‌رسد، می‌تواند تبعات جدی برای امنیت و ثبات منطقه داشته باشد.»

بنابراین همانطور که عملکرد 7 سال گذشته کشورهای اروپایی در عمل نشان داد که همسو با راهبرد فشارحداکثری آمریکا عمل می کنند و به هیچکدام از تعهدات خود را در برجام پایبند نیستند و در مقابل به تمامی تحریم های ظالمانه آمریکا کاملا پایبند هستند، از بررسی متن بیانیه های کشورهای اروپایی در چرایی رای ممتنع آنها هم می شود فهمید این اقدام چیزی جز ایجاد پلیس بد و پلیس خوب برای تحمیل برجام های منطقه ای و موشکی ضمن حفظ محدودیت هسته ای ذیل برجام برای ایران نبوده است.

ارسال نظر: