کامران ندری در گفت وگو با نسیم آنلاین

شتاب بازار ارز و طلا ناشی از افزایش شاخص‌های بی‌دلیل بورس است

کدخبر: 2357287

عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق گفت: تجارب اقتصادی نشان می دهد بازارها از تلاطمات یکدیگر اثر می پذیرند و شتاب بی دلیل یک بازار قطعا منجر به افزایش شتاب قیمتی در بازارهای موازی می شود.

نسیم آنلاین ؛ ساحل عباسی: قیمت طلا و سکه در تاریخ اقتصاد ایران رکورد زده اند. بورس بازار ناشناخته ای که این روزها با توجه به اعلام سهام عدالت آشناتر از گذشته شده در ماه های اخیر روند شتاب صعودی به خود گرفت. علی رغم اظهار تعجب کارشناسان داخلی و خارجی از افت بورس های دنیا بعد از شیوع کرونا، بازار سرمایه ما با لطایف الحیل های دولت رونق گرفته است.

کامران ندری اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق علیه السلام دراین گفت وگو چگونگی تاثیر بورس و هیجانات آن را بر بازارهای دیگری مثل بازار طلا، ارز، خودرو و مسکن مورد ارزیابی قرار داده است.

برخی از کارشناسان معتقدند یکی از مهمترین دلایل افزایش نرخ ارز شتابی است که بازار سرمایه در ماه های گذشته طی کرده است آیا این استدلال درست است؟

ببینید طبعاً اولاً مسئله‌ای که ما داریم این است که شاخص بورس آنقدر بالا رفته که با نرخ ارز بالای 20 هزار تومانی سازگاری ندارد، با توجه به چند برابر شدن نرخ ارز در اقتصاد کشور شاهد افزایش شاخص بورس در همین فاصله اندک زمانی بودیم، به‌نحوی که برخی ادعا می‌کنند شاخص نرخ رشد بورس حتی بیشتر از 15 تا 20 برابر شده است، ضمن اینکه کارشناسان اقتصادی از زمانی که شاخص رشد بورس بدون کمترین دلیلی اوج گرفت نسبت به تبعات و خطرات این موضوع دولت را هشدار دادند که برای جلوگیری از تبعات تورمی اقتصاد لازم است تناسبی بین بازدهی بازارهای مختلف وجود داشته باشد.

آیا این مساله پیش از رسیدن به وضعیت کنونی بازارهایی چون بازار ارز که مستقیم بر زندگی مردم اثر می گذارد قابل پیش بینی بود؟

قطعا نمی توان انتظار داشت بازار بورس بیش از900 برابر رشد داشته باشد اما نرخ ارز در اقتصاد افزایش نیابد، قطعا منطقی نیست که یک بازار رشد غیر قابل قبولی داشته باشد اما سایر بازارها در وضعیت ثبات به سر ببرند. از ماه های گذشته قابل پیش بینی بود که بازارهای دیگر از بازار سرمایه عقب نمی مانند، در جایی که بازار سرمایه تا پیش از این از بازارهای دیگر عقب بود اما خود را به این بازارها رساند، لذا به شدت مشهود بود که عدم مدیریت و هیجانی برخورد کردن با بازار سرمایه در کمتر از چند ماه منتهی به سر ریز شدن سرمایه ها در سایر بازارها و افزایش نرخ ارز، طلا، خودرو و مسکن می شود که متاسفانه این روزها شاهد شکل گیری افزایش قیمت هایی هستیم که هیچ گاه دراقتصاد ایران تجربه نشده و سابقه نداشته است.

عملکرد دولت آقای روحانی را در جهت دهی و کنترل بازار سرمایه که به تبع آن بازارهای دیگر نیزدنباله رو این بازار خواهند بود را چگونه می دانید؟

متاسفانه دولت اقای روحانی علی رغم تذکرات قابل توجه و کارشناسی شده بسیاری از کارشناسان که دولت را به این موضوع مهم توصیه می‌کردند اگر می توانید جلوی جهش غیر منطقی و غیر منطقی قیمت‌ها را در بازار سهام را بگیرید توجهی نکرد، لذا نتایج بی‌توجهی دوباره دولت به کار کارشناسی و عدم مدیریت بازار مهمی چون بورس منتج به دو نتیجه خواهد شد یا اینکه در آینده ای نه چندان دور شاهد سقوط قیمت سهام خواهیم بود یا اینکه قیمت سایر دارایی‌ها مثل ارز مسکن و خودرو افزایش می‌یابد.

با توجه به اینکه قیمت شاخص سهام تغییر چندانی نداشته و همچنان روند صعودی را طی می کند و بازارهای دیگر نیز دراین مسابقه شتاب قیمتی قرار گرفته اند آیا همچنان باید منتظر افزایش قیمت سایر بازارها و دارایی با توجه به افزایش شاخص های بازار سرمایه باشیم؟

اما قیمت سهام تا این لحظه کاهش نیافته ولی قیمت سایر دارایی ها روند افزایشی چشمگیری داشته است، یعنی دارایی های دیگری مثل ارز و طلا، خودرو و مسکن تلاش می‌کنند تا خود را به سطح شاخص بورس نزدیک کنند، علی رغم اینکه بانک مرکزی برای کنترل نرخ ارز در سال‌های گذشته تلاش هایی صورت داد اما تا هنگامی که سیاست گذاری‌ها به صورت زیر بنایی و ساختاری درست نباشد و دولت نتواند روند درستی در معاملات بازارهای پولی و مالی ایجاد کند نمی‌توان انتظار داشت که بازارها روی یکدیگر اثر نگذارند. تجارب اقتصادی نشان می دهد بازارها از تلاطمات یکدیگر اثر می پذیرند و شتاب بی دلیل یک بازار قطعا منجر به افزایش شتاب قیمتی در بازارهای موازی می‌شود.

ارسال نظر: