نگرانی سازمان خبرنگاران بدون مرز از رشد خشونت علیه خبرنگاران/افغانستان مرگبارترین کشور

کدخبر: 2295168

سازمان خبرنگاران بدون مرز امروز (سه‌شنبه) گفت: نفرتی که سیاستمداران بی دغدغه‌ به آن دامن زده‌اند منجر به افزایش شوکه کننده تعداد خبرنگاران به قتل رسیده در سال ۲۰۱۸ شده است.

به‌ گزارش ‌ایسنا، ‌به نقل از خبرگزاری فرانسه، این سازمان در آمارهایش اعلام کرد در طی سال جاری میلادی تاکنون ۸۰ خبرنگار در سراسر جهان کشته شده‌اند که برجسته‌ترین آنها جمال خاشقجی، ستون نویس روزنامه‌ واشنگتن پست بوده است و در این میان ۳۴۸ خبرنگار به زندان افتاده و ۶۰ تن دیگر به گروگان گرفته شده‌اند.

کریستف دلوار ، رییس سازمان خبرنگاران بدون مرز، گفت: خشونت علیه خبرنگاران سال جاری میلادی به سطحی بی سابقه رسید و اکنون وضعیت حساسی به وجود آمده است.

او خاطر نشان کرد: نفرت از خبرنگاران گاهی به صورت کاملا علنی از جانب سیاستمداران بی دغدغه‌ و رهبران مذهبی و تجارت مردان بیان‌ شده و این امر در این افزایش آزار دهنده خشونت بازتاب می‌یابد.

سازمان خبرنگاران بدون مرز مستقیما انگشت اتهام را به سمت دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا که مرتبا به رسانه‌ها حمله کرده است، نشانه نگرفت. با این حال دلوار گفت: ابراز نفرت، خشونت را مشروعیت می‌بخشد و به ‌این‌ ترتیب منجر به تضعیف خبرنگاری و خود دموکراسی می‌شود.

بر این اساس آمریکا پنجمین کشور مرگبار جهان برای خبرنگاران در سال ۲۰۱۸ بوده به ویژه‌ بعد از تیراندازی ژوئن گذشته در دفتر روزنامه‌ کاپیتال گازت در مریلند که پنج کشته بر جای گذاشت.

افغانستان مرگبارترین کشور جهان برای خبرنگاران شناخته شده است که در آن ۱۵ خبرنگار در سال ۲۰۱۸ کشته شدند و در رده‌های بعدی سوریه با یازده کشته و مکزیک با ۹ کشته قرار دارند.

دلوار گفت: نفرت علیه خبرنگاران توسط شبکه‌های اجتماعی نیز تشدید می‌شود و آنها در این روند مسئولیت سنگینی دارند.

او هشدار داد: قتل، زندان، گروگانگیری و ربایش خبرنگاران افزایش یافته است و مرگ خبرنگاران حرفه‌ای با وجود این که مدت سه سال نرخش رو به کاهش بود، ۱۵ درصد افزایش یافته است.

دلوار اظهار کرد: در ۲۰۱۷ هرگز خبرنگاران این میزان در معرض خشونت فراوان و سوءاستفاده ها قرار نگرفته بودند.

او گفت: قتل خاشقجی در استانبول و همچنین یان کوچیاک، خبرنگار اسلواک و نامزدش نشان می‌دهد که دشمنان آزادی مطبوعات آمادگی رفتن تا کجا را دارند.

سازمان خبرنگاران بدون مرز ، اظهار کرد: قتل خاشقجی در ماه اکتبر باعث خشم جهانی شده و نشان داد برخی از افراد برای ساکت کردن خبرنگاران دردسر ساز تا چه حد و مرزهایی خواهند رفت.

بیش از نیمی از خبرنگاران کشته شده عمدا مورد هدف قرار گرفته شده‌اند و تعداد ۳۱ تن دیگر در خشونت ها گرفتار شده بودند.

گزارشگران بدون مرز تصریح کرد: تعداد خبرنگاران غیر حرفه‌ای کشته شده نسبت به ۲۰۱۷ تقریبا دو برابر شده و از هفت نفر به ۱۳ نفر رسیده است.

این سازمان گفت: شهروندان خبرنگار اکنون در کسب خبر در کشورهای درگیر جنگ و یا حکومت های سرکوب گر که در آنها کار خبرنگاران حرفه‌ای سخت است، نقش کلیدی دارند.

مجموع تلفات شامل مرگ ۱۰ کارمند رسانه‌ای که سازمان خبرنگاران بدون مرز هم چنان درباره آنها تحقیق می‌کند نبوده است.

طبق این گزارش چین بیشترین تعداد خبرنگاران زندانی جهان را دارد و ۶۰ تن را که ۴۶ نفر از آنها وبلاگ نویسان غیر حرفه‌ای بوده‌اند به زندان انداخته است و برخی از آنها در شرایط ناگوار انسانی آن هم صرفا به خاطر گذاشتن یک پست در شبکه های اجتماعی هستند.

در این گزارش حکومت مستبد ترکیه به خاطر محاکمه‌های کافکایی /////که در آن خبرنگاران متهم به تروریسم صرفا به خاطر یک کلمه و یا یک تماس تلفنی شده‌اند محکوم شده است.

این کشور ۳۳ خبرنگار حرفه‌ای را به زندان انداخته که نشان می‌دهد بیشتر از هر کشور دیگری در جهان خبرنگاران حرفه‌ای را زندانی کرده است.

سازمان گزارشگران بدون مرز گفته به زندان انداختن سه خبرنگار ۶۵، ۶۸ و ۷۴ ساله و محکوم کردن آنها به حبس ابد تحت سخت ترین شکل جداسازی آن هم بدون آزادی موقت و یا عفو کاملا غیر انسانی است.

سازمان خبرنگاران بدون مرز، مصر را نیز به دلیل مبهم بودن عملکرد سیستم قضایی نظامی محکوم کرده و گفت: در مصر ۳۰ خبرنگار محبوس بدون محاکمه باقی‌ مانده‌اند و تعداد دیگر نیز حتی بعد از حکم دادگاه به آزادی آنها هم چنان محبوس هستند.

منبع: ایسنا

مسئولیت صحت اخبار ارائه شده به عهده منبع خبر بوده و این رسانه صرفاً رسالت اطلاع‌رسانی خود را در این رابطه انجام می‌دهد.

ارسال نظر: