شرح محدوده حائر حسینی / قبه بارگاه امام حسین (ع) کجاست و چه ویژگی دارد؟

کدخبر: 2265064

اماکن و محل‌های مختلفی در آیات و روایات وجود دارد که دعا و نیایش در آن‌ها توصیه شده است.

اماکن و محل های مختلفی در آیات و روایات وجود دارد که دعا و نیایش در آن ها توصیه شده است و می گویند در صورت ابراز حاجت در آن ها فرد قطعا حاجت روا خواهد شد.

یکی از این اماکن نورانی قبه و حائر حسینی است که سفارشات و تاکیدات فراوانی درباره آن آورده شده است که باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد امروز به شرح محدوده حائر حسینی و قبه بارگاه امام حسین (ع) بپردازد، پس اگر شوق آن را دارید که از حرم امام حسین (ع) بیشتر بدانید، بسم الله..

قبه به کجا اطلاق می گردد و آیا حرم امام حسین حریم دارد؟

عظمت واقعه عاشورا و نمایش بی نظیر فضایل الهی اهل بیت علیهم السلام در مقابل دشمنان خدا و رسول او موجب شد که این رویداد عظیم از جهات گوناگون از دیگر رویداد های بزرگ عالم متمایز شود؛ مصیبتی که پیش از وقوعش، ملائکه الهی و انبیا و اوصیا علیهم السلام در سوگ آن نشستند و پس از وقوع آن نیز ائمه هدی علیهم السلام به یادآوری این مصیبت بزرگ پرداختند و مجالس عزا برپا کردند.

یکی از مکان هایی که در روایات اسلامی تأکید شده است که دعا در آن جا به اجابت می رسد حرم حضرت سیدالشهدا (ع) است که از آن به قبه یا حائر حسینی تعبیر می شود.

واژه قبه که در روایات به کار رفته برخی پس از ساخت قبه بر بارگاه امام حسین بوده و برخی پیش از ساخت قبه بوده برخی از این روایات از پیامبر اسلام صادر شده است.

بیشتر بدانید: نماز در کربلا و کوفه شکسته است یا کامل؟

در باره روایاتی که پیشاز ساختن قبه صادر شده ترغیب به زیارت به همراه نوعی پیش بینی بوده مانند آنکه در روایتی طولانی ابن عباس از پیامبر پیرامون کیفیت شهادت فرزندشان حسین بن علی (ع) چنین نقل می کند که پیامبر به او فرمود: اى پسر عباس هر که او را با معرفت به حقّش زیارت کند براى او ثواب هزار حج و هزار عمره است، و هر که او را زیارت کند، مرا زیارت کرده و هر که مرا زیارت کند، گویا خدا را زیارت کرده، و براى زیارت‏کننده خدا است که او را به آتش عذاب نکند، هر آینه اجابت (دعا) زیر قبّه اوست، و شفا در تربتش مى‏باشد، و امامان از فرزندان او هستند.

در این روایات ترغیب به زیارت امام حسین پس از شهادت است و حال آن که هنوز او به شهادت نرسیده.

آن دسته از روایاتی که بحث از ساخت حایر و قبه بوده نیز روشن است؛ مراد از قبه نیز همان حایری است که در روایات دیگر مورد اشاره قرار گرفته است.

بیشتر بدانید: سنت پیاده روی اربعین را چه کسی احیا کرد؟

حائر در لغت به دیوار یا نرده گرداگرد خانه یا مکان گفته می شود که در روزگار امام باقر و امام صادق، از نام های قبر امام حسین بوده است.

نتیجه آن که؛ قبه و حائر ناظر به محدوده اطراف نزدیک قبر امام حسین است و بر زمانی که تنها قبری بیش نبوده نیز صادق خواهد بود.

////

تاریخچه بنا بر قبر امام حسین

اما این که چهار دیواری بر قبر امام حسین به چه زمانی بر می گردد باید گفت:

اولین بار بنى اسد پس از دفن اجساد شهدا و پیکر سید الشهدا، علامتى بر قبر نهادند. از این که توابین در سال هاى ۶۳ یا ۶۴ بر سر قبر امام حسین می ‏آمدند، مى‏فهمیم که آن هنگام، آشنا و شناخته شده بوده است.

بنا به تشویق اولیاء دین، مدفن آن حضرت از همان آغاز، مورد زیارت شیعه قرار گرفت، چه پنهانى و چه آشکار.

این مطلب را از دست ندهید: ویژگی های بارز امام حسین(ع) به روایت پیامبر(ص)

در زمان بنى امیه، قبه‏اى بر قبر شریف ساخته شد و تا زمان هارون الرشید باقى بود. وى‏قبر را خراب و محل آن را صاف کرد و درخت‏ سدرى را که (به نشانه قبر) در آنجا بود، قطع کرد.

بار دیگر در زمان مامون ساخته شد. سپس در سال ۲۳۶ و ۲۳۷ هجرى به دستور متوکل عباسى، قبر و خانه‏هاى اطراف آن خراب شد و به جاى آن زراعت کردند و مانع‏رفت و آمد مردم شدند.

باز هم در سال ۲۴۷ به دستور متوکل قبر را خراب کردند و چندین نوبت دیگر این تخریب انجام گرفت.

ببینید: تصویری بی نظیر از سقف حرم امام حسین (ع)

بناى فعلى مرقد و حرم سید الشهدا به قرن ‏هشتم هجرى برمى‏گردد. البته بار ها مرمت ها و اضافاتى انجام گرفته است. در سال‏۱۲۱۶ هجرى وهابی ها با سپاهى از منطقه نجد حمله کرده و حرم حسینى را غارت و تخریب کردند و اسب ها را در صحن مطهر بستند.

////

محدوده حائر حسینی کجاست؟

بحثی که در اینجا مطرح است این است که چه مقدار از اطراف قبر مطهر امام حسین علیه السلام حائر محسوب می شود؟ مرحوم علامه مجلسی اقوال متعددی را از علماء در این رابطه نقل کرده است و آنچه در نظر شریف خود ایشان تقویت دارد این است که مراد از حائر آن مقدار از مساحتی است که دیوار های صحن، آن را احاطه کرده است.

ببینید: "پخش آنلاین" حرم امام حسین (ع)

در نتیجه خود صحن از همه اطراف و ساختمان هایی که به قبه شریف متصل است و همچنین مسجدی که در پشت آن قبّه قرار دارد، جزء حائر محسوب می شوند. آنچه مشهور میان اهالی کربلاست و از گذشتگان به آن ها ارث رسیده و همچنین ظاهر کلمات اکثر اصحاب، همین است.

مرحوم صاحب جواهر نیز در تفسیر حائر، همین معنا را انتخاب کرده است، هر چند احتیاط آن است که صحن مطهر را جزء حائر ندانند و به حرم مطهر و رواق ها و مسجد بالای سر قناعت کنند. به ویژه آن که در گذشته حرم تا این اندازه توسعه نداشته است.

آیت الله محمدتقی بهجت (ره) در کتاب «رحمت واسعه» شامل مجموعه گفتار های عاشورایی اش درباره حائر حسینی چنین آورده است:

«حائر» لغتاً یعنی «ما حار فیه الماء» (گودی ای که آب در آن جمع شود)، یعنی حفیره. حائر تقریباً مثل حقیره واسعه است که در آنجا دیگر آب [بیرون]نمی ریزد و به این طرف و آن طرف سرایت نمی کنند؛ بلکه همان جا فرو می رود. این مطلب بعد ها زمان متوکل ملعون انجام شده است که ارسال آب به آنجا کرده است. حتی در روایت نقل شده است که: «کان لایبلغ»؛ به خود قبر مطهر آب نمی رسید. این طور هم نقل شده است.

////

علی ای حال، حائر حفیره است و این را الان هم ما می بینیم؛ یعنی تا زمانی که ما [در کربلا]بودیم، این طور بود. خیلی خیلی اطراف خود حرم سیدالشهدا (ع)، اطراف صحن و اطراف اطراف صحن، [نسبت به]خود بلد، در غایت نزول است. خود این حرم، خیلی خیلی پایین است. شاید کعبه و مکه هم همین طور باشد. واضح و آشکار بود که تل زینبیه چه ارتفاعی دارد! و تازه سطحش تقریباً با خیمه گاه مساوی است. صحن خیلی تنزل دارد نسبت به این طرف ( تل زینبیه ). خود حرم مقدس هم خیلی تنزل از صحن دارد. بوده اند کسانی که گفته اند ما موفق شدیم رفتیم داخل [سرداب]حرم، آن پایین. دو نفر برای بنده نقل کردند که رفتیم و قبر مطهر را هم از دور دیدیم. یکی از آن ها گفت: قبر مطهر داخل غرفه بود. یک اتاق مانندی بود که می گفت: سر آدم می خورد به سقفش و سقفش همان سطح خود ضریح و متصل به ضریح است. ضریح بالای یک چنین غرفه ای واقع شده است. ایشان این طور گفت. پیرمرد بود.

این مطلب را از دست ندهید: پرسش های عاشورایی از آیت الله بهجت(ره)

همان شخص قبر حمزه و همه این ها را توصیف می کرد. آن وقت، تازه واضح و آشکار بود پیش ما که اینجایی که مدفن حضرت در کربلاست، چقدر از خود مقتل شریف بالاتر است. آدم در مقتل چقدر باید پله ها را پایین برود تا به جایی برسد که [محل شهادت سیدالشهدا (ع) بوده است و]آنجا هم [باز]علامتی گذاشته بودند که هرچه بوده، زیر این بوده، نه خود این. می گویند: حضرت در قسمت مدفن از اسب پایین تشریف آوردند. وقتی دید این مردم و رجاله (اراذل و اوباش) دارند به طرف حرم می روند، همین طور نشسته، خودش را تا به بیرون از آنجایی که در آن افتاده بود، کشید. از مدفن به طرف خیمه گاه تشریف می آورد. شاید تشریف آوردند تا همین جایی که مقتل است. تا این مقدار توانسته است بیاید. به زحمت زیاد تا اینجا تشریف آورد و به مردم گفت: «یَا شِیعَةَ آلِ أَبِی سُفْیَانَ ... النِّسَاءُ لَیْسَ عَلَیْهِنَّ حرج»؛ ای پیروان آل ابی سفیان ... بر زنان حرجی نیست.

تا اینجا تشریف آورده و اینجا شده است مقتل. آنجا هم محل سقوطش بوده است. بعد که می خواستند [بر ایشان]نماز بخواند، باید ایشان را از این پایینی ها دربیاورند؛ بنابراین حضرت سیدالشهدا علیه السلام را آوردند تا اینجایی که دفن شده است.

مقصود این است که [ مقتل و تل زینبیه]سطحشان خیلی خیلی اختلاف دارند؛ مقتل و مدفن با خود صحن و صحن هم با اطراف صحن. در زمان ما کاملاً معلوم بود که تل زینبیه نسبت به صحن حضرت سیدالشهدا (ع) بسیار بلند است.

////

حائر حسینی چه فضایلی دارد؟

مشخص است که محدوده حائر که شامل روضه مقدس سیدالشهداء شامل قبر مطهر و رواق ها و حرم آن حضرت می شود از شرافت و قداست خاصی برخوردار است و روایات بسیاری در فضیلت آن وارد شده است.

ببینید: سنگ فرش سرداب حرم امام حسین(ع) به روایت تصویر

از جمله آن که استجابت دعا در این محدوده در روایات شیعی ذکر شده است. امّا در مورد آن که در محدوده حائر حسینی می توان نماز را به تمام خواند یا آن که باید شکسته خوانده شود، میان علماء و فق های معاصر اختلاف نظر وجود دارد.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

مسئولیت صحت اخبار ارائه شده به عهده منبع خبر بوده و این رسانه صرفاً رسالت اطلاع‌رسانی خود را در این رابطه انجام می‌دهد.

ارسال نظر: