شبی که فضیلت آن برابر صد و هفتاد سال عبادت است

کدخبر: 2251984

نهم ذی‌الحجه در تقویم مسلمانان به ویژه شیعیان از اهمیت خاصی برخوردار است، که اعمال و مناسک مخصوص به خود را دارد.

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نهم ذی الحجه در تقویم قمری ما مسلمانان به ویژه شیعیان از اهمیت خاصی برخوردار است، این روز پیش از عید قربان با اعمال خاصی در صحرای عرفات با حضور حجاج رقم می خورد، اما آن را عید نمی نامند.البته این روز، روز شروع حرکت کاروان امام حسین (ع) به سوی کربلا است که از اهمیت بسزایی برخوردار است. به همین سبب خواندن «دعای امام حسین (ع) در روز عرفه» به شدت در این روز توصیه شده است.

یک روز پیش از برگزاری مناسک عرفات، حجاج به سمت صحرای عرفات حرکت می کنند و با بیتوته در این منطقه در کنار کوه جبل الرحمه به مناجات و دعاخوانی می پردازند و سپس به سمت سرزمین مشعرالحرام حرکت می کنند تا در روز عید قربان به سرزمین منا بروند.

روز عرفه چه روزی است؟ / فضیلت شب عرفه برابر صدو هفتاد سال عبادت است// مصاحبه

فضیلت روز عرفه

درباره فضیلت روز عرفه و ثواب زیارت این روز برای حضرت سیدالشهدا (ع) در روایات بسیاری از ائمه اطهار (ع) ما نقل شده است، احادیثی که همه به فضیلت این دعا و زیارت امام حسین (ع) اشاره کرده اند.

امیر مؤمنان علی (ع) درباره راز وقوف در عرفات فرمود: «عرفات، خارج از مرز حرم است و مهمان خدا باید بیرون دروازه، آن قدر تضرع کند تا لایق ورود به حرم شود». امام سجاد (ع) در حدیثی فرمود: عصر روز عرفه و ظهر روز دهم که حاجیان در منا حضور دارند، خدای سبحان به فرشتگان مباهات می کند و می فرماید: «اینان بندگان من هستند که از راه های دور و نزدیک با مشکلات بسیار به اینجا آمده و بسیاری از لذت ها را بر خود حرام کرده و بر شن های بیابان های عرفات و منا خوابیده اند و این گونه با چهره های غبارآلود، در پیشگاه من اظهار ناتوانی و خواری می کنند. اینک به شما اجازه دادم تا آنان را ببینید. آنگاه فرشتگان حق به اذن خداوند بر دل ها و اسرار نهان آن ها آگاه می شوند.

از امام صادق (ع) سؤال شد: عرفات را چرا عرفات نامیده اند؟ حضرت فرمود: «جبرئیل، حضرت ابراهیم را روز عرفه به این مکان آورد، چون ظهر فرا رسید، جبرئیل گفت: ای ابراهیم! به گناه خود اعتراف کن و مناسکت را بیاموز! چون جبرئیل گفت: اعتراف کن! این سرزمین عرفات نامیده شد».

پیامبر اکرم (ص) می فرماید: «خداوند در هیچ روزی به اندازه روز عرفه، بندگان خود را از آتش جهنم آزاد نمی کند».

«در میان گناهان، گناهانی است که جز در عرفات بخشیده نمی شود».

«هنگامی که مردم در عرفات وقوف می کنند و حاجت های خود را با گریه و زاری درخواست می کنند، خداوند نزد فرشتگان به این مردم افتخار می کند و به فرشتگان خطاب می کند: آیا نمی بینید که بندگان من از راه های دور و غبارآلود به سوی من آمده اند و مالشان را در راه من خرج کرده اند و بدن ها را خسته کرده اند؟ به عزت و جلالم سوگند! گناهکارانشان را به نیکوکارانشان می بخشم و آن ها را از گناه پاک می کنم، مانند روزی که از مادر متولد شده اند».

«آنگاه که در عرفات وقوف کنى، چنانچه گناهانت به تعداد شن های شنزار یا ستارگان آسمان یا قطره های باران باشد، خداوند آن ها را خواهد بخشید».

نقل است از رسول خدا (ص) پرسیدند: چه کسی از اهل عرفات، گناهش از همه بزرگ تر است؟ حضرت فرمود: «کسی که عرفات را درک کرده باشد و گمان کند خداوند او را نیامرزیده است».

امام سجاد (ع) در روز عرفه صدای نیازمندی را شنید که گدایی می کرد. به او فرمود: «وای بر تو! آیا در مثل چنین روزی از غیر خدا درخواست می کنى، درحالی که در این روز برای بچه هایی که در شکم مادران هستند، امید سعادت و خوشبختی می رود».

امام باقر (ع) فرمود: «هیچ کس (چه نیکوکار و چه بدکار) در عرفات وقوف نمی کند، مگر اینکه خداوند دعایش را مستجاب می کند».

روز عرفه چه روزی است؟ / فضیلت شب عرفه برابر صدو هفتاد سال عبادت است// مصاحبه

حجت السلام والمسلمین سید جلال موسویان در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛درباره اهمیت و فضیلت شب عرفه و زیارت امام حسین (ع) در این روز گفت: قرآن کریم از سه واقعیت برای همه انسان ها صحبت می کند که اگر کسی این واقعیت را بپذیرد هم دنیا و هم آخرت خوب را کسب می کند. به تعبیر امام صادق (ع):«اگر کسی این سه واقعیت را نپذیرفت، دنیا و آخرت سختی را در پیش دارد.» یکی از آن واقعیت ها که در قرآن بیان شده، زمان است که خداوند متعال در قرآن کریم به رویدادهایی چون؛ «سحر»، «شب قدر» و «روز عرفه» اشاره کرده است.

وی در ادامه با بیان اینکه در لِسان اهل بیت (ع) هرکدام از این اوقات شرافت مخصوص به خود را دارد، اظهار کرد: از قول رسول خدا (ص) نقل شده است و سیدبن طاووس در اقبال الاعمال آورده است که اگر کسی در شب عرفه دعا عرفه را بخواند، آمرزیده می شود. درواقع بزرگی این شب تا حدی است که در این شب حجاج در صحرای عرفات بیتوته می کنند و به دعا و مناجات می پردازند. امام صادق (ع) نقل کردند: «خداوند درشب عرفه به اندازه روز عرفه بندگان را می آمرزد.» البته علت این آمرزش در متن دعا به قسم هایی است که در متن این دعا شاهد هستیم.

این سخنران و کارشناس علوم قرآنی ادامه داد: یکی از فضیلت و علت اینکه شب عرفه، از جمله ایام مهمی است، شناخت انسان نسبت به خود است. آدم و حوا از آن بهشتی که خداوند برای آنها آفریده بود رانده شدند و به نقل از امام صادق (ع) هر دو این بزرگواران جدا از هم زندگی می کردند تا جایی که بعد از سیصد سال در صحرای عرفات همدیگر را دیدند. به همین منظور است که می گوییم «یوم العرفه» یعنی روزی که بایکدیگر آشنا شدند و شب عرفه تا صبح عرفه گریستند و التماس کردند که خداوند آنها را بیامرزد.

وی با تاکید بر اینکه مقدمه شناختند تغییر وجود است، بیان کرد: یعنی اگر بخواهیم روز عرفه از جانب خداوند مستجاب الدعوا باشیم، باید شب قبل در درگاه خداوند آمرزده شده باشیم.

حجت الاسلام والمسلمین موسویان افزود: در فضیلت زیارت امام حسین داریم که زیارت ایشان دور و نزدیک ندارد، به همین منظور تمام کسانی که جدای از کربلا هستند امام صادق (ع) توصیه به خواندن زیارت امام حسین (ع) کردند. البته باید درنظر داشته باشیم که بالاتر از دعای عرفه و روز عرفه زیارت امام حسین (ع) است. ما روایت داریم که خداوند در این شب و روز عزیز، ابتدا به زائران امام حسین (ع) نگاه می کند و سپس به حجاج صحرای عرفات.

روز عرفه چه روزی است؟ / فضیلت شب عرفه برابر صدو هفتاد سال عبادت است

فضیلت و آثار مناجات در شب عرفه

در مفاتیح الجناح به نقل از شیخ عباس قمی (ره)، آماده است که دعای خیر در این شب مستجاب است و پاداش عبادت در این شب برابر با صد و هفتاد سال عبادت است. همچنین زیارت امام حسین (ع) در این شب مستحب است و رفتن به دو حج (عرفات) و کربلا هر دو برای استجابت دعا بهترین مکان محسوب می شود.

باید در نظر داشت که اهمیت دعا به ویژه دعای خیر در این روز بسیار اهمیت دارد، در حدی که روزه این روز برای کسانی که روزه باعث ضعف به هنگام دعا می شود، جایز نیست و پاداش اعمال واجب و مستحب آن در حدی است که امام صادق (ع) می فرمایند: «خداوند متعال برای زائرین قبر حسینی قبل از اهل عرفات (حجاج) جلوه کرده، حوائج های آنان را برآورده، گناهانشان را بخشیده و آنان را به خواسته هایشان می رساند و آنگاه نزد اهل عرفات آمده و با آنان نیز اینگونه رفتار می کند.»

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

مسئولیت صحت اخبار ارائه شده به عهده منبع خبر بوده و این رسانه صرفاً رسالت اطلاع‌رسانی خود را در این رابطه انجام می‌دهد.

ارسال نظر: